Milyen teraszajtót válasszunk?

Milyen teraszajtót válasszunk?

 

 

A teraszajtó  kivitelének megválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Bár kevesen gondolnák, elsősorban azt, hogy mire és milyen gyakran használják az erkélyt vagy a teraszt.  Ugyanis a használat mennyisége és minősége meghatározza, hogy mekkora szabad átjárhatóságra és mennyire könnyen működtethető szerkezetre van szükség. Így már a tervezési szakaszban jelentőséget kap például az akadálymentes közlekedés igénye is. Hogy mekkora legyen, illetve lehet a rendelkezésre álló beépíthető hely, ami nagy mértékben behatárolja, hogy milyen kivitelű erkélyajtó választható. 

 

 

A toló erkélyajtó helytakarékos megoldás, mivel nem kell kerülgetni a térbe nyíló szárnyakat, alkalmazásával azonban csak a nyílások fele tehető szabaddá. A bukótoló kivitelek ára kedvezőbb, az emelőtoló ajtóval viszont nagyobb üvegfelületek kaphatók és akadálymentes közlekedés kialakítására is alkalmas.

 

 

 

 

 

 

 

Ahhoz, hogy akár az egész homlokzatot ne csak fix üvegfallá, hanem erkélyajtóvá változtassuk, harmonikaszerkezetre van szükség. A legmodernebb típusok kiváló hang- és hőszigetelő képességgel rendelkeznek, akár energiatakarékos házakba is beépíthetők. Egyszerű működtetéssel könnyen szabaddá, vagy zárttá teszik a helyiséget. Ezeknél a nyílászáróknál azonban figyeljünk arra, hogy a kiválasztott szerkezet mennyire korlátozza a kilátást.